mecem-mekanik-logo Mecem Mekanik Taahhüt Mühendislik

Chiller Nedir?

Chiller Nedir?

Chiller Nedir? Chiller sistemleri ısıyı bir kaynaktan alarak farklı bir kaynağa transfer eden soğutma sistemlerini ifade etmektedir. Kondanser, kompresör, evaporatör ve genleşme vanasından meydana gelen bu soğutma sistemleri kompresörde sıkışan ve ısınan gazın soğutulması ile çalışmaktadır.

Tüm binaların ve bireylerin klimaya ihtiyacı vardır. Daha küçük daireler için bu, klima üniteleri tarafından sağlanabilir, ancak bina belirli bir boyuta ulaştığında, merkezi bir sistemi kullanmak çok daha uygun maliyetli hale gelir. Merkezi sistemler, temelde dev klima üniteleri olan, ancak boyutları nedeniyle biraz farklı çalışan “soğutucu sistemler” kullanılır. Chiller soğutma sistemleri de bu soğutucular arasında yer almaktadır.

Chiller Soğutma Sisteminin Çalışma Prensibi

Soğutucular, binalarda iklimlendirmeyi sağlamak için kullanılan soğutulmuş su üretir. Tüm binalarda dışarıdan gelen güneş sıcaklığı nedeni ile ısı yoğunluğu meydana gelmektedir. İçerideki insanları rahat bir sıcaklıkta tutmak için bu ısının uzaklaştırılması gerekir. Aynı zamanda elektrik ve mekanik ekipmanın belirli termal sınırlar içinde tutulması gerekir. Aksi durumlarda konforun yanı sıra mekanik ve elektrik ekipmanlarında bozulmalar da meydana gelebilir.

Chiller soğutma sistemleri, istenmeyen ısıyı evaporatör ve kondansatör arasında taşımak için bir soğutucu gaz kullanır. Soğutulmuş su, evaporatörde üretilir ve bu istenmeyen ısıyı toplamak ve soğutulmak üzere tekrar evaporatöre getirmek için bir pompa tarafından binanın çevresine gönderilir. Soğutucu akışkan bu ısıyı toplar ve kondansatöre taşır. Kondenser, bu istenmeyen ısıyı, bir pompa tarafından soğutma kulelerine atmosfere göndermek için gönderilen başka bir döngüye koyar veya bir fanın ısıyı üflediği bir soğutma bobinine gönderir. Bu da soğutma işleminin gerçekleştirilmesini sağlar.

Chiller Soğutma Sistemlerinin Çeşitleri

Chiller soğutma sistemlerinin iki çeşidi vardır.

Hava soğutmalı chiller, otomobil motorlarını soğutan “radyatörlere” benzer. Havayı bir soğutucu akışkan hattı ızgarası boyunca zorlamak için motorlu bir üfleyici kullanırlar.

Su soğutmalı chiller, hava soğutmalı kondansatörlerle aynı işlevi görür. Ancak ısı transferini tamamlamak için iki adım gerektirir. İlk olarak ısı, soğutucu akışkan buharından kondenser suyuna geçer. Ardından, sıcak kondansatör suyu, proses ısısının nihayetinde atmosfere boşaltıldığı bir soğutma kulesine pompalanır.

Chiller Soğutma Sistemlerinin Avantajları

Chiller soğutma sistemlerinin sağladığı çeşitli avantajlar bulunmaktadır. Söz konusu avantajları aşağıdaki gibi detaylandırmak mümkündür.

Daha Uzun Ömür

Su soğutmalı chiller soğutucular genellikle hava soğutmalı soğutucular kadar sık ​​değiştirilmeye ihtiyaçları olmaz. Yağmur, kar, buz ve ısı gibi çeşitli dış etkenlere maruz kalma durumları yoktur. Bu da onların daha uzun ömürlü olmasını sağlar.

Sessiz Çalışma

Hava soğutmalı soğutucularda ses oluşturan kanallar ve havalandırma delikleri bulunurken, su soğutmalı soğutucular sessizce çalışır. Sistemden su akışı, hava soğutmalı soğutucularda duyulan aynı gürültülü genişleme ve daralmaya neden olmaz. Sessiz çalışma, gürültünün bina sakinlerine rahatsızlık verebileceği hastaneler ve okullar gibi ortamlarda özellikle önemlidir.

Chiller Nedir?

Enerji Verimliliği

Film katsayısı, hava soğutmalı soğutma gruplarına göre su soğutmalı soğutma gruplarında 10 ila 100 kat daha iyidir. Bu, su soğutmalı soğutma gruplarının ısıyı daha verimli bir şekilde transfer ettiği anlamına gelir. İşletmeler için sonuç, enerji maliyetlerinde bir tasarruftur.

Açık Alan Gerekmez

Hava soğutmalı soğutucular, çalışmak için bol miktarda temiz havanın bulunduğu açık bir alanda dışarıda kalmalıdır. Su soğutmalı soğutucular binaların içinde kalır, bu da onları yeterli dış alana erişimi olmayan şirketler için ideal kılar.

Emniyet

Su soğutmalı soğutucular, toksik kimyasallar yerine soğutucu akışkan olarak su kullanır. Bu, onlarla teması olan insanlar için onları daha güvenli hale getirir.

Siz de chiller sistemlerin avantajlarından faydalanmak istiyorsanız Mecem Mekanik’in kaliteli ürünlerini tercih edebilirsiniz.