mecem-mekanik-logo Mecem Mekanik Taahhüt Mühendislik

Sirkülasyon Pompası Nedir?

Sirkülasyon Pompası Nedir?

Sirkülasyon pompası, ısıtma sistemlerinde ki kazanda ısınmakta olan suyun tesisatlar da ki dirençlerini yenerek ısının yayıcılara iletilmesini sağlayan pompa sistemleridir. Suyun peteklerde ki dolaşımını sağlayabilmek için kullanılmaktadır. Pompalar basıncı boru şebekesinde ki basınç kayıplarını karşılayarak iletmektedir. Soğutma sistemlerinde de sıklıkla kullanılan sirkülasyon pompaları VRF cihazlarının yaygınlaşması ile daha çok ısıtma tesisatlarında karşımıza çıkmaktadır.

Evinizde re-sirkülasyon pompası yoksa, musluk kapalıyken  kullanım sıcak suyu borular içinde kalır ve sonunda soğur. Musluk daha sonra tekrar açıldığında, soğuk suyun sıhhi tesisat sisteminden itilmesi gerekir. Borulardaki soğuk su, su ısıtıcısından gelen sıcak su ile değiştirilene kadar su akışı sıcak değildir. Sonuç olarak bu durum kanalizasyona giden çok fazla boşa su akmasına neden olur. Kombili evlerde yaşanan sıkıntı budur. Duşa girdiğimizde mecburen su ısınana kadar soğuyan suyun akmasını beklemekteyiz.

Eğer kombili değil, boylerli yani sıcak su depolama tanklı bir tesisatınız varsa, bir re-sirkülasyon pompası olarak da bilinen bir paslanmaz sıcak su sirkülasyon pompası bu sorunu çözer. Bu pompalar, evinizde sürekli olarak sıcak su dolaştırarak borularınızdaki suyu her zaman sıcak ve kullanıma hazır halde tutar. Bir sıcak su musluğu açıldığında, hemen sıcak su verilir.

Sirkülasyon Pompası Kurmanın Avantajları

Sıcak su sirkülasyon pompaları yıllardır kullanılan ürünler arasında yer almaktadır. Birçok lüks otel ve restoran, konuklarına standart bir kolaylık olarak isteğe bağlı sıcak suyu sirkülasyon pompaları yardımı ile iletmektedir. Bununla birlikte, son zamanlarda daha fazla ev sahibi, bir sirkülasyon pompasının sağlayabileceği birçok faydadan yararlanmaya başlamaktadır. Şimdi gelin bu pompaların sağladığı avantajları hep birlikte inceleyelim.

Sirkülasyon Pompası Nedir?

Kolaylık Sağlar

Bir sirkülasyon pompası, musluk açıldığında neredeyse anında sıcak su sağlar. Anlık sıcak suya erişme yeteneği muhtemelen bir numaralı avantajdır.

Su Tasarrufu

Sıcak su neredeyse anında verildiğinden daha az su israf edilir. Kurulum yapıldığında su akışının istediğiniz sıcaklığa ulaşmasını bekleme ihtiyacı ortadan kalkar. Bu, özellikle suyun yetersiz olduğu alanlarda kullanışlıdır. Bir sirkülasyon pompası kullanmanın en büyük yararı, önemli miktarda su tasarrufu ile para ve zaman tasarrufu sağlamasıdır.

Kurulum Kolaylığı

Bir sirkülasyon pompası kurmak son derece kolay bir işlemdir. Hızlı ve basit bir şekilde kurulumunun olması vakit kaybının önüne geçmektedir.

Kullanım Kolaylığı

Genel bir kural olarak, sirkülasyon pompaları çok basittir ve kullanımı kolaydır.

Seçim

Su ısıtıcı sirkülasyon pompaları, çeşitli üreticiler ve aralarından seçim yapabileceğiniz seçeneklerle hemen hemen her yerde bulunabilir.

Sirkülasyon Pompası Takmanın Dezavantajları

Anlık sıcak suyun rahatlığının bir ilk yatırım bedeli vardır ve hatlarda sürekli sıcak su tuttuğu için ısı kaybına yol açar. Fakat günümüzde yaşanan su kıtlıkları, suyu çok daha önemli bir kaynak haline getirirmiştir. Bu sebepten hatlara güçlü bir yalıtım yaparak bu sorunu çözmek mantıklı bir çözüm olacak ve re-sirkülasyon pompasının dezavantajını ortadan kaldıracaktır.

İlk Maliyet

Aralarından seçim yapabileceğiniz geniş bir fiyat aralığı vardır. Ancak yüksek kaliteli bir model satın almak iyi bir fikirdir. Kaliteli bir pompa satın almak, ilerideki tasarruflarınızı en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olacaktır.

Güç Tüketimi

Eski sirkülasyon pompalarının çoğu durmadan çalıştığı ve sürekli elektrik kullandıkları için çalıştırmaları daha pahalıydı. Ek olarak, suyu günün her saatinde sıcak tutmak için su ısıtıcınızın daha fazla çalışması gerekmektedir. Neyse ki, mevcut modellerin çoğu enerji tasarrufu göz önünde bulundurularak yapılmıştır ve her zaman çalıştırmak yerine talep üzerine sıcak su sağlamak için tasarlanmış frekans kontrollü cihazlardır.

Isı Kaybı

Tesisatınız sürekli sıcak su ile dolacağından, borulardan ısı kaybı yaşarsınız. Ancak sıcak su borularınızı yalıtarak ısı kaybını minimumda tutabilirsiniz.

Siz de sirkülasyon borularına sahip olmak ve en kaliteli desteği almak istiyorsanız doğru adrestesiniz. Mecem Mekanik olarak sizlere bu alanda ki en kaliteli ürünleri sunuyoruz. Yapmanız gereken tek şey bizimle iletişime geçerek konu ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmaktır.