mecem-mekanik-logo Mecem Mekanik Taahhüt Mühendislik

Yerden Isıtma Nedir?

Yerden Isıtma Nedir?

Yerden ısıtma sistemleri pek çok kişinin aşina olduğu radyatörlerin aksine döşemenizin altına kurulan bir sistem sayesinde evinizi ısıtır. Sıcak zeminlere sahip olmanın harika hissinin yanı sıra ısıyı evinize çok eşit bir şekilde dağıtır. Evinize ve seçtiğiniz sistem türüne bağlı olarak, enerji verimliliği sağlar. Ayrıca karbon emisyonunu da azaltabilir. Bu nokta da sağladığı avantajlar ile popüler hale gelen ve pek çok kişinin ilgisini çeken yerden ısıtma sistemlerinin avantajlarını aşağıdaki gibi detaylandırabilmemiz mümkündür.

Yerden Isıtma Sistemlerinin Avantajları

  • Sıcacık bir zemin! Tüm yıl boyunca çıplak ayakla sıcacık zemin üzerinde dolaşabilirsiniz. Soğuk kış günlerinde bu sıcacık zemine adım attığınızda ayağınızın nasıl ısınacağını hayal edebiliyor musunuz?
  • Isıyı her odaya eşit ve tutarlı bir şekilde dağıtır. Tüm odaların kendi büyüklüklerine göre ısıtma sistemi vardır. Radyatörlerde olduğu gibi ısı kaybı meydana gelmez.
  • Uygun boyutta bir ünite, tek bir radyatörden daha geniş bir alanı ısıtabilir ve daha düşük bir sıcaklıkta çalışır, böylece ısınma giderleriniz düşer.
  • Daha az atık meydana gelir. Pencereler açık veya oda cereyanlı olsa bile odalarınızın zeminleri sıcak kalacaktır.
  • Görünmez. Bu nedenle dekorunuzu bozmaz veya büyük radyatörler gibi yer kaplamaz.
  • Taş, fayans, ahşap veya halı kaplı zeminlerin altına yerleştirilebilir (halı çok kalın olmadığı sürece-1,5 tog genellikle maksimum uygun kalınlık olarak kabul edilir).
  • Evinizi daha hijyenik hale getirir. Böylece daha sıcak ayaklara daha az kire, toza sahip olmanın tadını çıkarabilirsiniz.

Yerden Isıtma Nedir?

Yerden Isınmanın Dezavantajları

  • Yerden ısınma sistemlerinin temel sorunu maliyettir. Maliyeti daha yüksek ve kurulumu zor olabilir. Ancak uzun dönemde avantajlarına bakıldığında maliyetinin değecek bir seviyede olduğunu ifade etmek mümkündür.
  • Daha eski binalarda, yerden ısıtma eklemek zaman alabilir ve büyük karışıklığa neden olabilir.
  • Isınması uzun sürebilir. Bu nedenle, kullanmak istediğinizde odalarınızın yeterince sıcak olmasını sağlamak için biraz beklemeniz gerekecektir.

Yerden Isıtma Türleri

Yerden ısıtma elektrikli ve sulu yerden ısıtma olarak iki sisteme sahiptir.

Elektrikli Yerden Isıtma-Kuru Zemin

Adından da anlaşılacağı gibi, bir elektrik sistemi, zeminin altına yerleştirilmiş ısıtma kabloları aracılığıyla zeminlerinizi ısıtmak için elektrik kullanır. ‘Kuru’ sistemler olarak da adlandırılan elektrikli sistemler için üç seçenek vardır:

Gevşek tel: Taş veya karo zeminler için uygundur ve garip şekilli odalar için idealdir.

Paspas: Taş veya karo zeminler ve büyük veya daha düzenli şekilli odalar için harika bir çözümdür.

Folyo paspas: Özellikle laminat parke için tasarlanmıştır

Sulu Yerden Isıtma-Islak Sistem

Islak sistemler, ayaklarınızın altından sıcak su akan bir boru ağı aracılığıyla merkezi ısıtma sisteminize bağlanır.

  • Yeterli kapasiteye sahip olduğu sürece her türlü kazan kullanılabilir.
  • Su, yeni yüzey üstüne eklenmeden önce bir alt kata döşenen borulardan pompalanır.
  • Sistem, kesintisiz plastik borular kullanır. Bu nedenle bağlantı yoktur. Bu da sızıntı olmadığı anlamına gelir.

Siz de evinizde ya da iş yerinizde yerden ısıtma sistemlerinin sağladığı avantajlardan faydalanmak istiyorsanız doğru adrestesiniz. Mecem Mekanik bu anlamda sizlere en kaliteli ve profesyonel hizmetleri sunmaktadır. Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.