mecem-mekanik-logo Mecem Mekanik Taahhüt Mühendislik

Havuz Tesisatı

Havuz Tesisatı

Dünyada yaşanan son gelişmelerin ve insanların evlerinde daha fazla zaman geçirmek zorunda kalmalarının ardından havuza olan ilgi son derece arttı. Bahçesi, terası ya da balkonu uygun olanlar havuz yaptırmaya başladı. Havuza ilginin artması ile birlikte havuzlarda nitelik ve özelliklerde de önemli artış yaşanmaya başladı peki havuz tesisatı nasıl kurulur?

Havuz Tesisatında Gerekli Olan Hijyendir

Havuz tesisatında en önemli konu gerekli hijyenin sağlanmasıdır, havuzu kullanacakların sayısına göre tesisat malzemesinin seçimi yapılır çünkü durgun suyu kullanan sayısı önemli bir konudur. Hijyeni sağlayan tesisat aynı zamanda havuzun daha kullanışlı olmasını sağlar. Havuzda hijyeniklik ve kullanım kolaylığının ardından önemli olan başka bir konuda estetik görüntüsüdür. Tesisatın insanların gördüğü yerde yapılması hem estetik hem de temizlik açısından istenen bir manzara değildir, iç gömmeye yapılan tesisat görünmez, estetiği bozmaz bunun yanı sıra kullanışlı ve hijyenik havuza sahip olmanı sağlar.

Havuz Tesisatı; Projenin Önemi

Havuz yapım aşamasında iken tesisatın projesi hazırlanır, projenin hazırlanmasında kullanıcının talepleri, teknik bilgiler ve mimari açıdan tüm araştırmaların yapılması gerekli. Konuyla alakalı mimar ve mühendis ekibin ortak çalışması ile tesisat hesaplamaları yapılır, bu hesaplamalara göre aydınlatma elektrik tesisat projesi ile birlikte mekanik tesisat projesi çizilir. Mecem Mekanik uzman kadrosu tarafından titizlik ile hazırlanan tüm bu projeler çerçevesinde hayallerdeki havuzu inşa etmek çok kolay bir hale gelir.

Sağlam Sonuç İçin Sıkı Takip

Çizilen mimari ve betonarme projelerinde yeri belirlenen havuz için zemin hazırlanmaya başlar. Tüm uygulama projelerindeki gibi zemin sıkıştırma havuz yapımı içinde ilk aşamadır, zemin sıkıştırmanın ardından grobeton dökülür ve tesisat projesi yapım aşamasına başlanır. Statik projeye uygun bir şekilde demir perde sistemi hazırlanır böylelikle taban betonu içinde kalacak olan filtrasyon tesisatı yerleştirilerek kontrolleri sağlanır, işin sağlam sonuçlanması için bu tür takipler oldukça önemlidir.

Havuz Tesisatı Nasıl Uygulanır?

Ardından taban betonu dökülerek perde beton ile taban beton arasında oluşan soğuk derze su kaçağı ya da sızıntı olmasını engellemek için izolasyon sağlama adına şişen bant uygulaması yapılır. Daha sonra aydınlatma kabloları, yan perde kalıpları açılarak aydınlatma tesisat projesine uygun bir şekilde lambalar için boşluk bırakılarak yerleştirilir. Bu işlem tamamlandıktan sonra yan perde betonları dökülür ve makine dairesi, denge deposu üst hasır çelik kalıpları da yerleştirildikten sonra projeye göre diğer detaylar ve kapak rezervasyon boşlukları bırakılır.
Havuz Tesisatı

Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Döşeme üst beton döküldükten sonra ikinci betonarmen yapımı tamamlanır ve projede yer alan diğer donatıların yapımına başlanır. Betonarme içinde yer alan havuz tesisatı için dikkat edilmesi gereken konular;

  • Beton içindeki tesisat elemanlarının sızdırmayı önleyen birleştirici malzemeden olup olmadığı
  • Suyun denge deposuna gelip gelmediği
  • Boruların makine dairesine çıkması
  • Tüm tesisat elemanlarının kelepçeler ile sabitlenip sabitlenmediği
  • Makine dairesine doğru enerji kablosunun ulaşıp ulaşmadığı
  • Lamba kalıplarının doğru olup olmadığıdır.

Projelerde Hedef Yüzde Yüz Müşteri

Uygulamada projeye uyum, havuz yapım aşamalarının sırası ile uygulanması, gerekli olan tüm kontrollerin eksiksiz yapılması tesisat projesinin başarılı olmasını sağlar. Tüm bunlarda başarının elde edilmesi durumunda her anlamda kazanç elde etmek söz konusu olur. Mecem Mekanik firması tesisatlar konusundaki başarılı çizgisini havuz tesisatı konusunda da ortaya koymaktadır. Konusunda profesyonel bir mühendis kadrosunun yanı sıra teknik ekibinde uzman olmasının tüm avantajları ile tamamlanan projelerde hedeflenen yüzde yüz müşteri memnuniyetine ulaşılmaktadır.