mecem-mekanik-logo Mecem Mekanik Taahhüt Mühendislik

Isı Pompası (Heat Pomp) Uygulamaları

Isı Pompası (Heat Pomp) Uygulamaları

Hava, toprak ya da su gibi farklı bir ısı kaynağı kullanarak ortamları soğutan ya da ısıtan cihazların basit çalışma prensiplerine ısı pompası (heat pomp) uygulamaları denilir. Aynı cihazın hem ısıtma hem de soğutma yapması dört yollu vana mekanizması ve buna yön veren mikro işlemcilerle sensörler sayesinde olur ve bunlara ısı pompası denir.

İlgili Makaleler: Isı Pompası Nedir?

Split Klimalarda Isı Pompası (Heat Pomp) Uygulamaları

Bu özelliği split klimalarda gördüğümüz gibi buzdolaplarında da içindekileri soğuturken arka kısmının ısınmasında görebiliriz. Isıyı üretmek yerine taşıyan ısı pompasının çalışması için bir ısı çukuru gerekir. Ülkemizde kullanılan ısı çukuru genel olarak havadır bu ısı pompaları gün içindeki verim değerinin sabit kalmaması nedeni ile işletme bedelinde öngörülmeyen artışlar meydana gelmesine neden olur. Toprak ve su kaynaklı ısı pompaları bu yüzden hava kaynaklı ısı pompalarına göre çok daha avantajlıdır.

Toprakla Olan Isı Alışverişinin Gerçekleşir

Su ve toprak kaynaklı ısı pompaları kışın yeraltı sularının depoladığı ısıyı binaya verirken yaz aylarında da binadaki ısıyı yer altına taşır. Mecem mekanik Isı Pompası (Heat Pomp) Uygulamaları çalışma sisteminde ilk olarak alkol ve su karşımı ile doldurulan polietilen borular toprağa yerleştirilir. Bu şekilde toprakla olan ısı alışverişinin gerçekleşmesi sağlanır.

Isı Pompası (Heat Pomp) Uygulamaları; Isı Çukuru

Isı enerjisini ısı çukurundan alan alkol su karışımı buharlaştırıcıya transfer ederek ısı pompasını çalıştıracak olan enerjiyi elde eder. Buharlaştırıcıya aktarılan enerji ile soğutucu akışkan buharlaşır ve kompresöre ulaşarak sıcaklığı artar. Yoğuşturucuya ulaşmasında ise ısının büyük bir oranı plakalı ısı değiştiricileri sayesinde ısıtma tesisatı çevrimine aktarır. Soğuyan akışkan yoğuşarak sıvı faza geçer, genleşme valfinde basıncı düşürülür, düşük sıcaklıkta soğutucu akışkan çevrimin başına geri döner.

Isı Pompası (Heat Pomp) Uygulamaları; Elektrik Tüketimi

Isı pompalarının elektrik tüketiminde etkili olan faktörler vardır, bunlar;

  • Bina içi ısıtma sistemi
  • Isı pompasının kaynağı
  • Isı pompasının tasarımı
  • Isı pompasının markası

Isı Pompası (Heat Pomp) Uygulamaları

Bina içindeki ısıtıcı elemanlar düşük sıcaklık beslemesine göre tasarlandığında daha az enerji tüketir, ısıtma sistemi duvarda ısıtma, yerden ısıtma, fan coil ya da radyatör olabilir. Önemli olan ısıtma sistemi ile ısı pompası çalışma mantığının birbiri ile uyumlu olmasıdır.

Marka Ve Tasarım Önemli

Isı pompasının kaynağı da kullanılan elektrik maliyetinde etkilidir, doğal kaynağın stabil olması elektrik tüketiminde etkilidir. Hava kaynaklı ısı pompalarında kaynağın hava olmasından dolayı elektrik tüketimi sabit kalmaz ancak toprak su kaynaklı ısı pompasında kaynağı stabil olması sayesinde daha az elektrik tüketilir. Verim değeri 1 kw elektrik tüketimine karşı binaya sağlanan enerji toplamı COP ile ölçülür. Elektrik tüketiminde ısı pompasının markası ile tasarımı da önemli etkendir. Inverter kompresöre sahip bir ısı pompası elektrik tüketimini çok ciddi oranda azaltır bu nedenle ısı pompası seçiminde dikkat edilmesi gereken konuların başında marka ve tasarım yer almalı.

Isı Pompası Çevre Dostudur

Yaşam alanlarında birçok farklı amaç ile kullanılan ısı pompası (heat pomp) uygulamaları genellikle ısıtma ve soğutma işlemlerinde kullanılır. Bundaki neden atık gaz oluşturmaması, bacaya ihtiyaç duyulmaması ya da herhangi bir atık problemi yaratmamasıdır. Çevre dostu olan ısı pompaları hava, su ve toprak gibi doğada bulunan ve hiç bitmeyecek enerji kaynaklarından yararlanır. Mecem Mekanik ısı pompası uygulamalarında profesyonelleşen bir kadro ile hizmet vermekte, her türlü projede olduğu gibi ısı pompası uygulamasında da hazırlanan projeler sayesinde tüketicinin beklentileri karşılanmakta.