mecem-mekanik-logo Mecem Mekanik Taahhüt Mühendislik

Konvektör Sistemleri

Konvektör Sistemleri

Konvektör sistemleri; havanın eşit ve hızlı şekilde dağıtılması ve odaları ayrı ayrı ısıtmak için kullanılan, ısıtma sistemleridir. Bu sistemde; hava ısındığında yukarı doğru yükselerek soğur ve yeniden ısınmak için yere iner.

Özellikle büyük cam yüzeylerden gelen soğuk hava akımlarının önlenmesi için tercih edilen sistem, tüm ihtiyaçlara cevap verdiği gibi, sağlamlığı ve dayanıklılığı, hızlı ve ekonomik yapısıyla da tercih edilebilir.

Farklı boyut, konfigürasyon ve renklerde üretilen konvektörler, tasarım ve kurulum çeşitliliği de sunar. Konvektörler; tek olarak üniteleri kontrol eden yerleşik termostatlar yanında, bir binaya entegre edilebilen silikon kontrollü redresör kontrollerine kadar, birçok seçeneğe sahip ısıtma sistemleridir.

Konvektör Isıtıcılar Nerelerde Kullanılabilir?

Konvektör ısıtıcılar; genellikle dış duvar boyunca ve pencere altına, zemin seviyesinde montajı yapılır. Geniş ve çok katlı pencereleri bulunan binalarda, verimliliği artırmak için, her kat seviyesinde konvektör kullanılabilir. Az pencerelere sahip, yalıtılmış bir binada ise, daha kompakt konvektörler yeterlidir.

Konvektör çeşitleri arasında;

  • Fansız konvektörler
  • Fanlı yer konvektörleri
  • Özel tip yer konvektörleri

Ticari binalarda, hastanelerde, okullarda, tesislerde, otellerde, satış mağazaları gibi birçok farklı alanda kullanılabilir.

Ticari Yerlere Konvektör Sistemi Nasıl Kurulur?

Okullar, hastaneler, oteller, satış mağazaları gibi birçok alana kurulan konvektör sistemleri, farklı stil ve konfigürasyonlarla, sistem kurulur. Çoğu iç mekâna uyacak şekilde; ön ve alt giriş konvektörleri, gömme monteli kabin konvektörleri, eşik hat konvektörleri gibi tasarıma yönelik sistemler bulunur.

Sistem kurulurken, dış duvara monte edilir. Zemin seviyesinde, ön giriş konvektörleri olarak monte edilen sistem, zeminden birkaç metre yüksekliğe monte edilir. Bireysel ofis ya da daha büyük alanlarda eşik hattı konvektörleri kullanılır. Taban taban arası cam varsa, ayaklı konvektörler kullanılır.

Konutlarda Konvektör Sistemler Kurulurken Nelere Dikkat Edilir?

Konvektör sistemleri, hareketli parçalar değildir ve doğal hava akışını kullanır. Sessiz çalıştıkları için, pencere altındaki dış duvarlara yerleştirilir. Ancak konvektörler yerleştirilirken, elektrik prizlerinin konumuna dikkat edilmeli, perde ve mobilyaların yerleştirilmeleri için alan bırakılmalıdır.

Konvektör Sistemleri

Çocuk odası için en uygun konvektörler, elektronik hidronik konvektörlerdir. Çünkü daha düşük yüzey sıcaklığa sahiptirler. Bodrum katlarda, soğuk hava akımını yok etmek için, yer üstü duvarlara ya da pencerelerin altına standart konvektörler yerleştirilir. Mecem Mekanik, ev ya da işletmenize konvektör sistem kurarken, ilk olarak keşif yapar ve keşif sonrasında; ihtiyaçlarınıza ve beklentilerinize uyacak en doğru konvektör sistemi bularak, en uygun yere, konusunda uzman ve deneyimli ekibiyle yerleştirir.

Endüstriyel Alanda Konvektör Sistemler Nasıl Kullanılır?

Endüstriyel alanda konvektör sistemleri için, ilk olarak termostat tipine bakılır. Entegre termostatlar, ısıtıcının üzerine fabrikada ya da uygulama bölgesinde monte edilir ve hariçten kontrol kablosu istemez.

Uzakta bulunan termostatlar, uygulama yapılacak alana yerleştirilerek, ısıtıcı ile termostat arasında, ek masrafa neden olur. Termostatlar, dış duvarlara, ısıtıcının direkt deşarjına, ısı üreten cihazların üzerine ya da ısıtıcıdan uzağa yerleştirilmez.

Fanlı ve Fansız Konvektörler Hangi Alanlarda Kullanılır?

Fansız konvektörler, daha estetik görünüme sahiptir. Showroomlarda, kış bahçelerinde, kapalı yüzme havuzlarında, spor salonlarında, pansiyonlarda, iş merkezlerinde kullanılabilir.

Fanlı konvektörler; pencere cephesi olan alanlarda, ısı kaybının yüksek olduğu pencere önlerinde kullanılır. Böylece pencerenin buğulanması önlenir. Aynı alan üzerinden birden fazla konvektör varsa, oda termostatı ve motor vanası kullanılarak oda sıcaklığı, istenilen derecede tutulur.

Konvektör Sistemlerinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Konvektör sistemleri bakımı için, en az yılda 1 kere, ünitenin sızıntılara karşı kontrol edilmesi gerekir. Bakım yapılırken, bazı noktalar dikkate alınmalı ve konusunda deneyimli ekipler tarafından yapılmalıdır.

Bakım yapılırken;

  • Isıtma konvektörlerinin kapakları çıkarılır.
  • Isı eşanjör kanatlarının tozları temizlenir.
  • Fırça aparatı ya da vakum cihazıyla tüm tozlar, bakteriler temizlenir.
  • Kanatların bükülmemesine dikkat edilir.

Konvektör kanatlarının toz ve döküntülerle tıkanmaması, hava giriş ve çıkışları; mobilya, halı gibi cisimlerle tıkanmışsa, verimliliği de düşer. Mecem Mekanik, konvektör sistemlerinin kurulumu ve bakımında, titizlikle çalışır. Kurulumu aşamasında, tüm fizibilite çalışmasını yaparak, en uygun sistemin kurulmasını, profesyonel şekilde projelendirerek sunar.