mecem-mekanik-logo Mecem Mekanik Taahhüt Mühendislik

Yerden Isıtma Sistemleri

Yerden Isıtma Sistemleri

Enerji tasarrufu ve homojen ısı transferi için ideal sistemlerden biri olan yerden ısıtma sistemleri, mekanın konforlu bir şekilde ısınmasını sağlamaktadır. Döşeme altında kullanılmakta olan ısıtma tesisatıyla, yaşam alanın radyatör gibi yapılar kullanılmadan geniş görünmesini aynı zamanda ısıtıcıların mikrobik özelliklerinin azaltılarak, hijyenik bir ısı alanının oluşmasına imkan vermektedir.

Yerden Isıtma Sistemleri Nedir?

Sürekli yerle temas halinde olan bir ısı sistemi olarak, hem güvenli hem de tasarruflu bir kullanım alanı sunmaktadır. Isıtıcı PEX yerden ısıtma borularının özel bir mühendislik dizilimiyle zemine montajlanması ve döşeme ile kapatılarak ısının yaygın bir şekilde sağlanmasına imkan verilir. Isıyla direkt temas etmeden düzenli olarak yaşam alanının düşük enerjiyle ısınması hem ekonomik fayda sağlamakta hem de alanın kullanım ölçülerini genişletmektedir. Radyatör ya da konvektör benzeri ısıtıcılar olmadan konforlu bir kullanım alanı oluşmakta, aynı zamanda kurulumu da kısa zamanda yapılabilmektedir. Fiziksel ısının yerden tavana doğru homojen bir şekilde dağılması, ısının düzenli olması ve kurulumun da profesyonel bir şekilde gerçekleşmesiyle daha da etkili olacaktır.

Yerden Isıtma Sistemleri Özellikleri

Klasik ısıtma yöntemlerinden ayrıcalıklı olarak kullanılmaya başlayan yerden ısıtma sistemleri, sağlıklı ve tasarruflu ısınma için oldukça özel bir kullanım alanı oluşturmaktadır. Kombi, güneş enerjisi ve elektrikli enerji kaynaklarıyla entegre edilerek kullanılmasının yanı sıra, zemin altında olduğu için mikrobik alanın da azalmasını sağlar. Bununla birlikte toz, haşere ve benzeri durumların da yaşanmamasını sağlayacak olan su veya elektrik boruları, güvenli bir şekilde evde ısının homojen dağılmasına imkan verecektir. Isının tavanda veya köşede birikmeden dolaşımlı bir şekilde mekanın içerisinde kalmasını sağlar. Bu sayede hem ısı kaynağının tasarruflu kullanılması hem de ısının sirkülasyonunun oluşmasında etkili yöntemlerden biri olarak çevreyi korumak için de önemlidir.

Yerden Isıtma Sistemleri

Yerden Isıtma Çeşitleri Nelerdir?

Borulu Sulu yerden Isıtma ; Bu sistem özellikle büyük alanlarda tercih görmektedir. Örnek olarak villalar, binalar, iş yerleri yoğun olarak kullanılan alanlar arasına girmektedir.

Elektrik Kablolu Yerden Isıtma; Genellikle orta ya da Küçük büyüklükte olan dairelerde, ıslak hacimlerde, hamam gibi yerlerde, kapalı olan balkonların ısıtılmasında, kış bahçelerinde veya hafta sonu evi diye isimlendirilen alanlarda kullanılmaktadır.

Karbon Filmle Yerden Isıtma; Bir elektrikli yerden ısıtma türüdür. Piyasada genellikle halı altı ısıtma, parke üstü ısıtma olarak bilinmektedir. Düşük elektrik tüketimi ve kolay uygulanmasından dolayı ibadethanelerde tercih sebebi olmuştur.

Sulu Alttan Isıtma Nedir?

Binalarda Yerden ısıtma sistemleri son zamanlarda artış göstermekle birlikte sık sık kullanılmaktadır. Doğru bir biçimde kullanılan alttan ısıtma sistemi kullanan insanlara tasarruf ve yüksek oranda rahatlık vermektedir. Spor salonu, cami, ofis, konut, hamam, kapalı yüzme havuzu, gibi birçok alanda uygulama yapılabilen bu sistem özellikle yüksek hacimlerde rahatlık sağlayan bir sistemdir.

Sulu alttan ısıtma sistemlerinde Rehau markası Türkiye’de en güvenilir ve kaliteli bir şekilde hizmet vermektedir.

Sulu Alttan Isıtma Sisteminin Kullanım Alanlar

Uygulama alanları ilk olarak planlaması konutlarda ısıtma amaçlı kullanılmasına karşın rampalarda, yollarda, oluklarda, çatılarda, spor salonlarında çim alanlarında, kapalı yüzme havuzlarında, cami ve hamam gibi birçok çeşit alanlarda kullanılmaktadır. Fraenkische markası alttan ısıtma sektöründe ünvan kazanmış işini iyi yapan firmalardan biridir.

Elektrikli Alttan Isıtma Nedir?

Alttan ısıtma gücüne elektrik ile sağlayan sistemlere denilir. İnşaat aşamasında ya da yenileme projelerinde yere en yakın noktada döşemenin alt kısmına uygulanır. Zemine döşenen ısıtıcı kablolar ya da bu kabloların belirli aralıklarla uygulanır. Taşıyıcı bir filenin üstüne fabrikasyon montajı ile hazırlanmış ısıtıcı şilteler yolu ile zeminde ısıtma uygulaması gerçekleştirilir. Danfoss – DEVI markası alttan ısıtma sektöründe ünvan ve konusunun uzmanı olmuş bir firmadır.

Elektrikli Yerden Isıtma Sisteminin Kullanım Alanları

  • Tüm konut ısıtmalarında
  • Bahçe ve seralarda bitkilerin yetişmesini sağlamak ve toprağın donmasını engellemek amaçlanır.
  • Atletizm sahaları, stadyum ve golf sahaları gibi büyük spor alanlarında buz ve kar önleme amacı ile kullanılır.
  • Ev içi özel hamamlar ve Türk hamamlarının ısıtılmasında kullanılır.
  • Kapalı ve yarı kapalı balkonlarda, kış bahçelerinde kullanılır.
  • Kapalı yüzme havuzlarında havuz kenarlarında yürüme alanlarında kullanılır.
  • Tarihi eser ve camilerin ısıtılmasında kullanılır.
  • İş merkezler, fuaye, otel ve lobilerin ısıtılmasında kullanılır.
  • hayvan barınaklarının ısıtılmasında kullanılır.
  • Saçaklarda olası sarkıt oluşumunu engelleme amaçlı
  • Otopark çıkışlarında buzlanmayı engelleme amaçlı kullanılır.

Yerden Isıtma

Alttan Isıtmada Ne Tür Malzemeler Tercih Ediliyor?

Yerden ısıtma sisteminin uygulanması için zeminden ısıtma sistemi malzemeleri kullanılması gerekir. Malzemeler tamamen alttan ısıtma sistemine uygun tasarlanır. Kullanım açısından her zaman en iyi ısınma değerlerini elde etmekte en uygun malzemelerdir. Sulu ya da borulu alttan ısıtma malzemeleri olarak ısı yalıtımı levhası, boru, kollektör, kenar yalıtım bandı, kollektör kutusu, köşe düzeltici, u klips, kesme vanası, otomasyon ürünleri, test göstergesi ve şap katkısı kullanılmaktadır. Bu malzemelerin her biri alttan ısıtma sisteminin kurulması ve enerji verimliliğinin sağlanması için büyük öneme sahiptir. Densenerji olarak ise tüm malzemeler bütün ya da parça halinde temin edilmektedir. Danfoss bu malzemelerle birlikte ayrıca enerji ölçer, ısı değiştirici, zamanlayıcı gibi gerekli tüm ürünlere ulaşabilirsiniz.

Alttan Isıtma Sistemi Ne Şekilde Çalışır?

Alttan ısıtma sistemi tabanın ısınması demektir. Ayaklarınızın sıcak bir zemine temas etmesini sağlayan bu sistem ev daha yapım aşamasındayken, döşemenin altından boru veya kablo döşenerek yapılmaktadır. İlk yatırım maliyeti yüksek görünmekle birlikte alttan ısıtma sistemlerinin sağladığı enerji tasarrufu ve verim kendini kısa bir sürede amorti etmektedi. Petek sistemlerine göre yaklaşık yüzde 30 oranında yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Bu sistemde 40-45 derece ısıyla evinizi ısıtabilirsiniz. Petek ile ısınmada en az 60-70 derece ısı göndermeniz gerekmektedir. Bu da en az yüzde 25-30 tasarruf demektir. Gerek ısıtma sistemi gerek sıhhi sorunlar ve daha fazlasında uzman olan Türkiye’nin enlerinden olan Rehau bu pazarda dev bir marka haline gelmiştir. Fraenkische boru ve boru sistemleri otomotiv ve endüstri gibi ve daha çok alanda çeşitli borular, aksesuar parçaları ve sistem bileşenleri üreterek dünyaya hizmet sunmaktadır.

Alttan Isıtma Sistemi Avantajları

  • Alttan ısıtma sisteminde ısınmayı meydana getiren borular tamamen şap altından geçmektedir. Böylece ev içinde görüntüyü bozacak bir durum oluşmaz.
  • Radyatörlü sistemler çalışmaya başladığında, ortamdaki havanın nemini kuruturlar. Ancak alttan ısıtma sisteminde bu durum oluşmaz.
  • Alttan ısıtma sisteminde borular zeminden geçmektedir. Bundan dolayı evin dekoruna olumsuz etkisi olmaz. Eşyalar yerleştirilirken radyatörü kapatmak gibi bir sıkıntı oluşmaz.
  • Ortam, zeminden ısınmaya başlamasından dolayı ilk ayaklar ısınır ve daha çabuk ısınma sağlanmış olur.
  • Düşük derecede çalıştığı için, büyük miktarda enerji tasarrufu sağlanır.
  • Farklı enerji kaynakları ile uyumludur.

Sık Sorulan Sorular

Mevcut bir alana sonradan Alttan Isıtma Yapılır mı?

Yapılır fakat alttan ısıtma şap altına yapılan bir uygulama olduğu için yerdeki betonun kırılıp üstüne tekrardan şap uygulaması yapılması gerekir. Diğer bir alternatif ise elektrik ile çalışan karbon folyolu yerden ısıtma uygulamasıdır. Elektrik faturası işletme maliyetini arttırdığı için çok tercih edilmemektedir.

Yerden Isıtmada radyatörlü ısıtmaya göre tasarruf sağlanır mı?

Evet sağlanır. Sulu yerden ısıtma sistemleri düşük sıcaklıkta çalıştığı için yoğuşmalı kazan ve kombilerin daha verimli çalışmasını sağlar. Ek olarak evin her tarafını homojen ısıtır ve kütlenin de ısınmasını sağladığı için ısıl konforu da sağlar ve ısıl izolasyon sağlar. Bir insanın dolaşımsal olarak en çok ayakları üşür, yerden ısıtma ilk ayaklarımızı ısıtır. Ayrıca ısınan hava yükseldiği için vücudumuzun tamamına nüfuz eder ve evimizi ısıtmak için kullandığımız ısıdan çok verimli bir şekilde faydalanmış oluruz. Bu tasarruf oranı mevsimsel olarak değişmekle birlikte %30-%40 değerlerine kadar çıkmaktadır.

Yerden Isıtma sistemleri yerden toz kalkmasına sebep olur mu?

Hayır toz kalkması meydana gelmez. Yerden ısıtma sistemleri maksimum 40°C’de çalışacak şekilde dizayn edilir. Bu sıcaklık yerden ısıtma borularının içerisindeki sıcaklıktır. Evin yüzey sıcaklığı iklim koşuluyla değişmekle beraber 25°-35°C arasında değişmektedir. Bu sıcaklıklarda standart ortam koşulları olup toz kalması mümkün değildir. Radyatörlü sistemlerde sıcaklık 70-80°C’lere kadar çıkabilmektedir. Bu sistemlerde çok daha fazla toz kalkması, perde kirlenmesi ve duvarlarda islenme görülür.

Yerden Isıtma sistemleri varis vb hastalıklara sebep olur mu?

Hayır olmaz. Yerden ısıtma sistemleri vücut sıcaklığı veya altında çalışan sistemlerdir. Bu sebepten dolayı hiçbir şekilde insan sağlığına zara vermezler.

Zeminden Isıtma Nedir?

Zeminden ısıtma, ülkemizde alttan ısıtma, yerden ısıtma gibi farklı isimlerle de bilinir. Sulu ve elektrikli olarak iki farklı türü vardır. Sulu yerden (alttan) ısıtma= strafor içine su boruları döşenir ve onun üzerine şap serilir. Elektrikli yerden (alttan) ısıtma= elektrik kabloları kelepçelerle yere döşenir ve üzerine şap serilir.

Elektrikli Yerden Isıtma maliyeti nedir?

Elektrikli yerden ısıtma fiyatları, uygulama alanı, kablo kesiti ve sıklığı, otomasyon gibi etkenlere göre değişiklik göstermektedir. Bunun yanı sıra piyasada bulunan markalara göre de toplam fiyat değişiklik göstermektedir. Tüm bu etkenlere göre ortalama işçilik dahil maliyet 45 EUR+KDV ile 50 EUR + KDV arasında değişkenlik göstermektedir. Bu fiyatlar tamamen tahmini metrekare(m2) fiyatları olup, yerde ısıtma projelerinde her projeye özel fiyat çalışması yapılması gerekmektedir.

Sulu Yerden Isıtma maliyeti Nedir?

Sulu yerden ısıtma fiyatları, uygulama alanı, boru sıklığı, kolektör sayısı, otomasyon gibi etkenlere göre değişiklik göstermektedir. Bunun yanı sıra piyasada bulunan markalara göre de toplam fiyat değişiklik göstermektedir. Tüm bu etkenlere göre ortalama işçilik dahil maliyet 12 EUR+KDV ile 16 EUR + KDV arasında değişkenlik göstermektedir. Bu fiyatlar tamamen tahmini metrekare(m2) fiyatları olup, yerde ısıtma projelerinde her projeye özel fiyat çalışması yapılması gerekmektedir.

Yerden ısıtma yapılınca tavan yüksekliği azalır mı?

Yerden ısıtma sistemleri yapıldığında strafor ve üstüne atılan şap ile beraber 7-8 cm tavan yüksekliğinde azalma görülür.

Yerden ısıtma evi ısıtır mı?

Yerden ısıtma sistemi, evin tamamını saran ve ısıyı homojen olarak dağıtan bir ısı transfer sistemidir. Evinizi konforlu ve tasarruflu bir şekilde ısıtır.